Zasady organizacji żywienia

StołówkaMamy jasno sprecyzowane zasady organizacji żywienia. Pensjonariuszom serwujemy trzy, odpowiednio zbilansowane posiłki główne: śniadanie, obiad i kolację. Potrawy przygotowuje dla nas zewnętrzna firma cateringowa. Jadłospis uwzględnia indywidualne potrzeby Mieszkańców wynikające z obecności chorób towarzyszących i zaleceń lekarskich. Posiłki podajemy w jadalni lub zanosimy je bezpośrednio do pokoju seniora. Jeśli wymaga tego sytuacja, karmimy Pensjonariuszy lub pomagamy im w samodzielnej konsumpcji. W okresach między posiłkami Mieszkańcy mają swobodny dostęp do drobnych przekąsek i napojów.

 

Jaka powinna być dieta dla seniora?

Dieta osoby starszej nie powinna różnić się zanadto od diety zdrowego, dorosłego człowieka. Musi natomiast uwzględniać ograniczenia wynikające z racji wieku i problemów zdrowotnych. Dlatego konieczne jest np. zastąpienie dużej ilości soli świeżymi ziołami, ograniczenie cukrów prostych i dbałość o odpowiednią podaż białka. Staramy się, by posiłki serwowane naszym Pensjonariuszom były różnorodne, sycące, pełnowartościowe i smaczne. Wszak jedzenie to przyjemność, a z ulubionych smaków nie powinno się rezygnować ze względu na wiek.